torstai 31. maaliskuuta 2011

Blogin ulkoasu

Hei
 Tämän blogin ulkoasu muutti väritystään kevään kunniaksi. Eikä tämä ole vieläkään mieleinen. Yritän tässä opiskella kuinka saisin sivut juuri omannäköiseksi ja millaisilla sivuilla kuvat tulisi paremmin oikeuksiinsa. Joten älkää ihmetelkö tämä vaihtelee ulkoasuaan silloin tällöin.

Makroviikot : aihe vapaa

jotain vapaavalintaista, sisältä kotoa löytyvää.

Makroviikoilla on tarkoitus kuvata joka viikko jokin kohde LÄHELTÄ!
eli uusi kuvaushaaste viikottain.

Minäpä jatkoin Sri Lankan matkaani  - kotoa käsin  kuvaten pikkuruisia matkatuomisiani.
 
 
                                  tämä valtaisa norsu mahtuu seisomaan tulitikkulaatikon päälle

Sri Lanka on kuuluisa runsaista ja kauniista jalokivistään. Minun lompakossa oli varaa vain vaatimattomimpaan -  eli valkoisen sinertävään kuukiveen hopeketjussa. 
 

                                                              
ja marionettinuken silmään tähtäsin

Minun välineeni kuvauksissa oli Canonin D7 ja  Canon Ef 100mm 2,8 ja jalusta oli tietenkin studiolla, joten jouduin kuvaamaan käsivaralta. Sisällä kevätauringon paisteesta huolimatta oli hämärää joten Iso asetus huiteli norsussa huikeita lukemia. Halusin kuvata sen alhaalta päin että se näyttäisi valtaisalta jopa pelottavalta.  Nämä kaksi muuta esinettä kannoin kuistille auringonvaloon joten valoa riitti nyt käsivaralta kuvaamiseen ja syvyysterävyyttä lisäämään.


täällä lisää makroilua

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Alkukirjaimet: PE

Hohohoijaa -  johan tässä alkaakin jo nukuttaa. Oliskohan joku petannut minulle petin ja kukittanut peitot samalla tavalla kuin Sri Lankassa...   Kauniita unia.

Värikollaasihaaste: PUNAINEN, VALKOINEN JA MUSTA

Sri Lankan eksotiikkaa ja jouluyllätys leivoksen päällä ja sekin Bentota Beach hotellista.

löydä täältä LISÄÄ KOLLAASEJA

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Mustavalkomaanantain haaste: AARRE



Minun aarteeni on aika -hupeneva-ennalta arvaamattoman mittainen. Kun minulla on jokin projekti tai työ kesken-  kuvittelen saavan ajan venymään tai  yritän sitä haalia jostain lisää. Huomaamattani sitä on tullut ainakin varastettua yöunista.

Muitstittehan kääntää kelloja kesäaikaan- eli viisareita kesää kohti.

Numerohaaste: Kymppi

 minä vastaan imelällä kuvalla...

täältä lisää KYMPPEJÄ

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Valokuvatorstai: KUVA ja kuvausprosessi

"Aiheena on siis tällä kertaa kuva ja sen kuvausprosessi
Haasteessa aihe on vapaa. Ainoa rajoitus on, että kuva on otettu nimenomaan tätä haastetta varten. Ottakaa kuva ja kuvailkaa joko sanoin tai kuvin, mitä toimenpiteitä kuvan tuottaminen edellytti. Prosessia voi lähteä kuvailemaan vaikka jo ideasta alkaen. Tällä tavoin voimme saada hyviä ideoita toisten kuvausprosesseista, jakaa toisille ideoita ja osaamistamme, ehkä jopa kehittyä valokuvaajina."

Tällainen haaste valokuvatorstain 200. haaste. Nyt en voinutkaan kaivella entisiä kuvia vaan lähteä kuvaamaan.
Katselin jo monen muun vastaajan kuvavastaukset ja ensin tuli mieleen pitääkö minunkin nyt ryhtyä prosessoimaan ja oikein rakentamaan kuvaa tätä varten. Mikä ei olis kyllä minun tapani. Olen toki kuvannut monta muutakin harjoittelu ja myyntikuvaa tällä viikolla, mutta päätin pysyä edelleen eksotiikassa ja harjoitella kuvaamaan urheilua ja eläimiä. Joten Rovaniemen keskustaan kameran kanssa seuraamaan Reindeer Sprint Race eli porojen kiihdytyskisoja...


Poroja on täällä joka puolella ja niitä joutuu liikenteessä varomaan, etteipä ole koskaan aiemmin vain tullut lähdettyä katsomaan tätä kisaa.  Kisa  käydään keskellä kaupunkia, pistetään muutama katu kiinni ja kipataan lunta katu täyteen. Minulla ei ollut  käsitystä kilpailun vauhdista, kuvauspaikoista ja kuvauskulmista eikä kilpailun etenemisestäkään.  Mutta sen arvasin, että vilu vaanii joten vaatekerroksia oli laitettava lämpimästi, vaikka vain -4 astetta ja pientä tuulta. Nahkarukkasten alla itselläni oli ohuet hanskat, etten joudu missään välissä paljain käsin kameraa käsittelemään.  Tämä on erittäin käytännöllinen neuvo.
Kilpailut alkoivat eilen klo 18.00 illalla, joten illan hämärtyminen oli tosiasia. Toinen tosiasia oli joka puolella olevat ihmismassat.   Mutta apua minun kamerassa olikin paikalla 17-55mm objektiivi Canonin D7 eikä se jokapaikan zoomi, enkä ollut ottanut kamerareppua laukkua matkaan. vaan työntänyt vara-akut ja varakortit takin taskuun. Se etu tässä zoomissa oli, että se oli valovoimaisempi. Nyt olisi kyllä ollut poikaa se pitkä valovoimainen zoom.   Kuvaan aina Raw kuvina ja valkotasapaino on automaattinen. Kamera-asetuksista laitoin herkkyyden automaatille,  nopea sarjakuvaus, aika-asetuksen 1/200 ja automaattitarkennus AI Focus. 


31mm 1/200s   f6,3 ISO 400  tarkennus AI Focus
ja tämän kuvan sieltä ensimmäisestä ajosta poimin. Oli ahdas paikka kuvata ja yrittää kameran kanssa urkkia  aidan yli  No naapurinäppäilijän käsi  piti tästäkin rajata pois, kuten paljon muutakin, että sain jotenkuten  tasapainoisen kuvan.Oli  ahdasta! Käyskentelin rataa alaspäinkin ja huomasin, että toisella puolella olis tilaa alempana. Seuraavat ja seuraavat porot tulivat maaliin eikä minulla ole hyvää kuvauspaikkaa.
Oliskohan sittenkin parempi mennä  ylös, mutta eihän mulla ollut se pitkä putki mukana.

 no voihan metalliaidan läpi kuvata tormaavia poroja radan  loppupäässä, kun ne otetaan kiinni ja viedään pakettiautolla takaisin radan alkuun.

17 mm 1/200s   f5 ISO 400   AI Focus

Eihän näitä poroja ollut eka kierroksella kuin 16 eli 8 lähtöä. siinä paikkaa etsiessä ja kameran säksättäessä  ohikiitäviä porojen kohdalla ruutuja tuli, mutta mitä ne piti sisällä siitä ei ollut varmuutta. Tulikin tauko ja ilta pimenee.
23mm 1/200s   f3,5 ISO 800  AI Focus
Nyt seuraavassa llähdössä kuvaan alhaalta Pohjanhovin rannasta ja  sieltä näkee miten lujaa porot lähtevät pilttuista vetämään. Ilta hämärtyy ja katuvaloja syttyy.  Semifinaaliin minun on pakko rukata jo kameran  asetuksia. Ei ole salama mukana ja sen säätämisessä olisi ollut omat ongelmat kuitenkin,

40mm 1/125s   f2,8 ISO 1000   AI Focus

Opsista nämä porot pääsivät maalissa karkuun ja juoksivat takaisin alas lähtöpaikalle. Onneksi poromiehiä oli täälläkin kiinniottamassa, etteivät loukanneet itseään tai päässeet karkaamaan pitemmälle. Kerran on käynyt niin että  kilpaporo karkasi kaupungin liikenteen sekaan. Nämä porot ovat nimenomaan juoksemiseen erikoistuneet ja vaikeasti hallittavissa.
Ilta hämärtyy lisää ja tulee illan viimeinen lähtö  ja porot juoksevat taaskin niin lujaa, että ovat osittain jo kuvasta ulkona.


18mm 1/80s   f2,8  ISO 3200   AI Focus
Ai niin mikäs se oli minun kuva, jota olin kuvaamassa ja hakemassa . No SE  taisi jäädä tällä kertaa vielä saamatta.
Tämä oli omaehtoinen harjoituskeikka. Kamera lauloi sarjakuvauksella 270 toinen toistaan onnettomampia kuvia ja joukossa oli varmaan parikymmentä tällaista menettelee kuvaa, jotka säästin. Olin toki pettynyt mutta lohduttauduin sillä että olin eka kertaa ylipäätänsä urheilua kuvaamassa ja vielä pimenevässä illassa.  Enkä voinut ymmärtää miten  lujaa porot  voi mennä ohi.


Rata on jyrkkä ylämäki ja  tätä lumista matkaa  201 metriä siitä huolimatta paras aika oli 18 sekunnin paikkeilla.  Kisan voitti poro nimeltä Usain ajajana Anne Ellen Sara, Sallivaaran paliskunta.


Ps. niin kotona koneella Kuvien käsittely on raakakonvertterissa valkotasapainon ja valotuksen, kohinanpoiston ja terävöityksen säätöä. Photoshopissa vielä mahdollisesti rajauksen tarkastaminen ja raamit ja copyright merkki .

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Alkukirjaimet: LI

Älä pieni jalka astu mihin vain... Sri Lankassa Alutgaman kylässä kapea jalkakäytävä kauppojen edessä näytti tältä.  Siinähäm virtasi LIkaoja, en tutkinut tarkemmin oliko peräti LIkaviemäri. Pakko tässä oli harppoa näillä kiikkerillä irtokivillä, koska varsinaisella tiellä liikenne oli  LIian vilkasta, vasemmanpuoleista ja vaarallista


täällä lisää LI-arvoituksia

Teematiistai: VALTA


Valtaa tämäkin eli viestien valta, viestinnän valta, informaation valta, infoähky jossa pieni ihminen yrittää päästä pois. Kuva Alutgaman kadulta Sri Lankassa, kuvassa on ainakin sinhalin ja tamilin kielen lisäksi kuvakieltä ja englantia.

täällä lisää VALTAA

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Numerohaaste: Viimeisen luokan oppilasmäärä

Siitäpä kiiltävän auton rekisteristä voi laskeskella paljonko meitä oppilasjäseniä on minun nykyisessä luokassani!  Tämän verran meitä on jäljellä  valokuvausta opiskelevien sähköisessä luokkahuoneessani.


Lisää LASKUTEHTÄVIÄ

Mustavalkomaanantain haaste: KUVIO



Tämä kuvioi löytyi  Colombosta Cinnamon hotellin aulasta.Koristeketjusto on puuta

Lisää MV-KUVIOITA

Värikollaasihaaste: viisi väriä ja pyöreä muoto

Haasteessa oli viisi väriä, joista vähintään kolmea pitäisi olla kuvassa mukana sekä pyöreää muotoa tulisi myös löytyä kollaasikokonaisuudesta.

Vastaukseni löytyi Sri Lankan varastosta ja laitan tällaisen kuvan esille. Kuvassa on kekko-lisko, saviruukkuja katumyymälästä, puun huikea kukka ja tuo kivinen kukkakoriste ja jalankuva ovat taas  buddhalaistemppelistä.

täältä löytyy lisää VÄRIKOLLAASEJA

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Valokuvatorstai: IDEA

Tuuli juoksuttaa irtolunta ladun yli
Tänään oli ideaa käydä vähän hiihtelemässä aurinkoisilla keväthangilla ja saada raitista ilmaa, kamera kainalossa tietenkin. Olen saanut Canon D7:llani  nyt 40 000 kuvausideaa  otettua ( ei toki kaikki julkaisukelpoisia) puolentoista vuoden aikana (pikku 450:sellä vielä moottoripyöräreissukuvia muutama tuhat päälle... )  ja  juuri tämä kuva näytti olevan kamerani kuva nro 00001 ja uusi kymmentuhatluku alkoi kiertyä uudelleen. Tästä sain sitten idean laittaa otoksen idea-kuviin. Olikohan tässä nyt ideaa ollenkaan?  


täältä löytyy sinullekin uusi IDEA

keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Alkukirjaimet: TY

Minun vastaukseni haateeseen on hyvin TYly.
Kuva on Sri Lankasta ja Bentota Beach hotelliamme ympäröivältä  suojamuurilta, joten asiattomilta pääsy kielletty tai vastaanotto on aika terävän TYLYÄ.  Näin tämän sillalta ja kuvasin pitkällä objektiivilla, joten minun ei tarvinnut onneksi itse kiipeillä tuonne.


täällä lisää TY-vastauksia

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Teematiistai: RISTIRIITAISET VÄRIT

Sri Lanka oli värikäs aivain kuten maan värikylläinen lippu. Luonnon omat värit eivät hypänneet silmilleni, ei tulenpunaiset kukat, keltaiset ei punaiset banaanit, ruskeat kookokset tai beige rantahiekka ja vihreät palmunlehvät. Ristiriitaiset värit löytyivät kadulta, mainoksista, autojen  väreissä, ihmisten vaatteissa, kylteissä, sisustuksessa, taloissa ja muovituotteissa. Tässä vaiheessa huomasin olevani  kaukana sävy sävyyn perustuvasta maailmasta.

 
hotelli taisi tarkoittaa kyllä ruokakauppaaa

 
 Kaikki kuvat olenottanut saman kävelyretken aikana Alutgaman kylällä Bentota Beachin hotellin lähellä.  Vielä vähän lisää värien läiskyntää kollaasimuodossa. 
 



 


maanantai 14. maaliskuuta 2011

Värikollaasihaaste: RUOSTEENPUNAINEN, VAALEAN KELTAINEN JA TUHKANHARMAA.



Minun vastaukseni ja värini löytyivät Sri Lankasta:  kukkasia, batiikkitehtaan vahattu kangas, kieltotaulu teetehtaalta ja keltapaitaiset rantapojat.  Oli vaikeuksia löytää vaalean keltaista...


täällä lisää KOLLAASEJA

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Mustavalkomaanantain haaste: ROMANTIIKKA

Romantiikan nälkään morsiuspari Sri Lankasta.

Sri Lankan matkalla bongasimme tämän nuoren hääparin, jota kuvattiin kasvitieteellisen puutarhan orkideahuoneessa. Tässä morsiamella oli tulenpunainen puku ja kukkakimppu. Paikallisen tavan mukaan varsinaisessa vihkiseremoniassa morsiamella on valkoinen puku. Juhlat on pitkät ja komeat, jonka jälkeen pari lähtee häämatkalle. Kun nuori pari palaa sitten kuherruskuukaudeltaan taas juhlitaan ja nyt morsiamen puku on väriltään punainen  ja tietenkin otetaan uudet potrettikuvat.

Valokuvaajana katselin paikallisen kolleegan välineitä ja työskentelytapaa.  Kuvaaja kuvasi vielä filmille eikä kuvia montaa otettu ja hyvin perinteisen hillitysti pari toisiinsa nojaili.


täältä LISÄÄ ROMANTIIKKAA

torstai 10. maaliskuuta 2011

Valokuvatorstai:TUNNE


Tunne, se voi olla syvä kuin meri, lempeä kuin tuulen hipaisu, raju kuin pyörremyrsky, raastava  kuin raipan isku. Tunteita on joka hetkeen ja tunteet ovat inhimillisiä ja ihmiselle ominaisia.



En lähtenyt ulos kuvaamaan tähänkään erikseen kuvaa tunteista, vaan kaivoin käsittelemättömän päiväkansion Sri Lankasta.Tähän postauksen ensimmäiseen  kuvaani   toivon että olisin saanut vangittua  riemua, ilkikurisuutta, pelleilyä, kiusoittelua, iloa ja vahingoniloa, jota eurooppalaiset nuoret turistipojat varmaan tunsivat haudatessaan toverinsa hiekkaan Bentota Beachillä. Sain luvan kuvata heidän leikkiään ja naurunremakkaansa.


Samaisella rannalla näkyi myös tällainen läheisyyden ja hellyyden tunne





Tämä aihe; tunne on hyvin laajaskaalainen ja samana päivänä hotellin viereisessä Alutgaman kylässä näin kameran linssin läpi myös näitä toisenlaisia tunteita.


huolenpidon tunnetta
ulkopuolisuuden tunnetta
Olimme mehutauolla pienessä baarissa toisessa kerroksessa ja näimme tämän kerjäläisen jolla ei ollut muita vaatteita kuin ruskea säkki päällä. Hän katselee aukiolevan liikkeen sisälle, jonka ikkunassa toivotetaan hyvää uutta vuotta. Ei hän sisälle voinut astua ja hetkeä myöhemmin näimme hänen etsivän syötävää koiran kupista.  Tästä näkemästäni ja kokemastani  itselleni tuli pakokauhun, säälin, pahanolon ja voimattomuuden tunne.



välinpitämättömyyttä

Tällä toisella kerjäläisellä oli sentään jonkinlaiset vaatteet ja pään alla laukku ja muovikannu viereen. Ihmiset kulkivat ohitse - ei häntä huomioitu. Välinpitämättömyys sehän on tunteettomuutta ja vastakohta tunteille.


täällä tunteillaan lisää

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Alkukirjaimet: NA

No tänäänhän on naisten päivä! sen kunniaksi osallistun tällä  naiskuvalla 1600 vuoden takaa. (Sattuu olemaan vielä melkein naku) Kuvassa on apsara eli tanssijattar  Sri Lankan Sigiriyan leijonakalliolinnoitukseen kuuluvalta kiipeilyltä. Näitä kaunokaisia on vielä kymmenkunta  jäljellä noin 100 metrin korkeudessa pystysuorassa graniittiseinämässä, jossa ne ovat kauan kauan sitten sulostuttaneet kuningas Kashyapan hovia.



Laitan vielä selvennykseksi tämän toisen kuvan joka hiukan kertoo missä nämä kuvat luurasivat.

Värikollaasihaaste: musta, kirkas sininen ja ruskea

Hupsista mikä väriyhdistelmä. Minulle oli vaikeat värit.
Haasteen mukaisesti kokosin Sri Lankan kuvista kuitenkin vastauksen.
Kuva muodostuu todella monesta palasta. Naamarit on naamiomuseon julkisivun koristuksesta, Muuri on koostettu Sigiriyn linnoituksen huipun rakennelmista, joukossa on pieni kuva näistä entisaikojen rappurakennelmien jäänteistä ja on joukossa myös kasvitieteellisessä puutarhassa näkemämme  puu jossa oli isoja lepakoita. 

 

täältä lisää värikollaaseja

Teematiistai: pehmeys

Tässä kuvassa palaan takaisin Sri Lankaan Cinnamon Lodge hotellialueelle Habaranassa. Kuva on teknisestikin hiukan pehmeä illan hämäryyden vuoksi mutta pehmeä ja lämmin on emon syli.

Mustavalkomaanantain haaste: "Elämä on juhla"

"Lapsuus nyt se ainoa kuin naarmu polvitaipeessa
Vain puhallus ja pois se on
Saapuu nuoruus levoton
Kuinka joka solulla voi kannatella kipua
Elämä on juhla"

 Samuli Putro

Ensimmäisenä tuli mieleen tämä omakuva jonka muokkasin mustavalkoiseksi.
Arki voi olla myös juhlaa kun sen oikein oivaltaa. Jos elämän aikana saatuja naarmuja saa puhallettua pois, niin tuon kivun ja muiston kivusta jaksaa kantaa mukanaan.  Silloin elämä voi hetkittäin tuntua juhlalta.

Hyvää naistenpäivää kaikille ja iloa elämään.

täältä löytyy juhlavia kuvia

torstai 3. maaliskuuta 2011

Valokuvatorstain haaste: Kuva spiraalimaisesta tähtisumusta

"Nebular transition from spiral to annular" (vapaasti suomennettuna: tähtisumun muuttuminen spiraalista rengasmaiseksi).

katso täältä haasteeseen liittyvä kuva



Minä vastaan haasteeseen  Sri Lankan matka-kuvalla.
Kävimme maustepuutarhassa, jossa näytettiin mistä se kaneli oikein tulee ja miten kanelipensaiden oksista kuori irroitetaan ja nämä kuoret käpristyvät sitten rullalle ilmakuivauksessa kanelitangoiksi, spiraaleiksi. Kaneli on yksi Sri Lankan
tärkeä vientituote.
  
ja muuten vaan selvennykseksi  lisäsin kuorimisesta  vielä kuvan



tiistai 1. maaliskuuta 2011

Alkukirjaimet: RU


Tämä oli tavallista  paksumpi puun RUnko... Turisteja tarvittiin kahdeksan halaamaan tätä puuta . Kuva Sri Lankasta Peradeniyan kasvitietellisestä puutarhasta

Täällä lisää RU - alkukirjaimet

Värikollaasi:BANAANIN KELTAINEN, APPELSIININ ORANSSI JA TUMMA ORANSSI.



En aivan ensimmäisten joukkoon ennättänyt vastaamaan värikollaasihaasteeseen, piti vähän taas miettiä  mitä löytäisin ja vielä on käsittelemättä Sri Lankan matkakuva-aarteita. 

Olimme jouluaattona  jokiveneristeilyllä Balapitiya-joella, jolla on  86 saarta. Yhdellä näistä saarista on temppeli  ja pieni munkkiluostari. Tapasimme siellä tämän nuoren munkki noviisin ja muutkin kollaasin kuvat ovat tältä pieneltä saarelta. Ikävä kyllä minulla ei ole muistiinpanoja, mikä tämän vaatimattoman luostarin/ temppelin tai pojan nimi on. Jos reissulla mukana olleilla on muistissa, voi tämän tiedon lisätä tänne kommentteihin:

täältä löytyy  lisää KOLLAASEJA